E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Bramborový nákyp

Pro 4 osoby, příprava 95 minut, 810 kcal.

2 lžíce olivového oleje, 500 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového protlaku, 400 g rajčat, sůl, pepř, špetka cayenského pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička rozmarýny, 600 g brambor, 400 plátků sýr, svazek petrželky.

V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme mleté maso a za častého míchání opečeme. K masu přidáme oloupanou a nadrobno posekanou cibuli a česnek a zesklovatíme. Vmícháme rajčatový protlak a trochu podusíme.
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, odstraníme semena, dužinu pokrájíme a přidáme k mletému masu. Osolíme, opepříme, ochutíme cayenským pepřem, majoránkou a rozmarýnou. Povaříme asi 8 minut na mírném ohni, pak stáhneme z plotny.
Na 180 °C vyhřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Brambory oloupeme a předvaříme v osolené vodě asi 12 minut. Poté je slijeme, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky silné zhruba 1 cm.
Zapékací formu vymažeme tukem. Z tvrdého sýra odkrojíme svrchní vrstvu a sýr rozkrájíme na kostičky. Do formy střídavě vrstvíme brambory, maso a sýr, přičemž skončíme bramborami a sýrem. Zapékáme v troubě asi 45 minut. Petrželku opereme, posekáme a nasypeme na nákyp. Podáváme horké.