E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Mrkvový dort

Na 12 kousků, příprava asi 60 minut, 565 kcal.

Těsto: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 250 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, 250 g hladké mouky, 250 g mrkve, 1 hrnek hrubě nasekaných vlašských ořechů, 1 plechovka ananasového kompotu, 1 lžička vanilkového aroma (popř. vanilkového cukru).
Poleva: 250 g měkkého tvarohu, 125 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 1 – 2 lžičky vanilkového aroma (popř. vanilkového cukru), 60 g kokosu.

V jedné míse smícháme vejce s cukrem a olejem. V jiné promícháme sůl, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé a promícháme. Mrkve očistíme a oloupeme. Poté je nastrouháme najemno. Ananas slijeme, necháme okapat a nakrájíme jej na malé kousky. Mrkev a ananas vmícháme do těsta. Přidáme nasekané ořechy a vanilkovou esenci. Vše důkladně promícháme.
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané pečicí formy na dort o průměru 24 cm a pečeme při 180 °C asi 40 minut. Upečený dort dáme stranou vychladnout (1 hodinu).
Připravíme si polevu. Kokos osmahneme. Tvaroh smícháme s máslem a ušleháme krém. Přidáme vanilkové aroma a za stálého míchání přisypáváme po částech cukr a kokos. Polevu rozetřeme rovnoměrně na vychladlý dort a ozdobíme.