E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Ovocný koláč s vanilkovým krémem

Asi 20 kousků, příprava 40 minut, 250 kcal.

300 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 225 g cukru krupice, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce, 100 g másla, 400 g mascarpone, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 1 balíček vanilkového pudingu v prášku, 250 ml smetany ke šlehání, po 200 g malin a borůvek.

Mouku a kypřicí prášek promícháme v míse. Přidáme 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, vejce a na vločky nakrájené máslo. Rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a chladíme přibližně 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Z těsta vyválíme na vymazaném plechu plát. Předpékáme jej asi 15 minut.
Na obložení utřeme mascarpone, citrónovou kůru, zbývající cukr, zbytek vanilkového cukru a vanilkový puding v prášku. Ušleháme smetanu a přimícháme ji do krému. Maliny a borůvky přebereme, omyjeme a necháme dobře okapat. Ovoce opatrně vmícháme do vanilkového krému.
Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na předpečený plát a povrch uhladíme. Pečeme dalších asi 25 minut. Koláč necháme vychladnout a pocukrovaný jej podáváme.