E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Trojbarevný zeleninový nákyp

Pro 6 osob, příprava 40 minut, 110 kcal.

Po 250 g červené řepy, mrkve a kedluben, sůl, 3 velká vejce, 100 g zakysané krémové smetany, pepř, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka mletého římského kmínu, 1 lžička mletého zázvoru.

Červenou řepu omyjeme, vaříme 20 – 30 minut, oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Mrkev a kedlubny oloupeme, rovněž nakrájíme a odděleně uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat v sítu. Obdélníkovou formu (30 cm) vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C).
Do trouby postavíme pekáč a naplníme ho vodou. Každé zeleninové pyré smícháme s jedním vejcem a třetinou zakysané smetany, osolíme a opepříme. Pyré z červené řepy ještě ochutíme novým kořením a citrónovou šťávou, mrkvové pyré římským kmínem a kedlubnové zázvorem.
Do formy postupně naplníme pyré z červené řepy, mrkve a kedluben. Jednotlivé vrstvy uhladíme. Formou poklepeme o pracovní plochu, aby z pokrmu unikl vzduch. Pak formu zakryjeme papírem na pečení nebo alobalem a postavíme do pekáče s vodou. Nákyp pečeme v troubě asi 2 hodiny. Poté jej vyklopíme a nakrájíme na plátky. Nákyp chutná teplý i studený.