E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Kreativní tvoření s bylinkami

PŘÍPRAVA POTPOURRI (VOŇAVÉ SMĚSI)

PŘÍSADY
Chcete-li si připravit vlastní vonnou směs, vyberte si přísady podle vlastního uvážení.

Květy pro vůni
V každé voňavé směsi už tradičně dominují lupínky růže a levandule, jejichž vůně vydrží nejdéle. Do směsi přidejte celé květy před úplným rozkvětem. Sušte je na vypnutém mušelínu nebo jemné síťce, aby k nim proudil vzduch. Korunní lístky kvetoucích růží, lilií a kvítky hyacintů byste měli sušit zvlášť. Malá poupátka růží můžete sušit vcelku, jsou hezká na vzhled, ale jejich vůně není tak intenzivní. Vyberte si z těchto: akát, černý bez, frézie, hyacint, chejr, janovec, jasmín, karafiát, konvalinka, květ pomerančovníku, letní fiala, levandule, lilie bělostná, lípa, narcis, pustoryl věncový, rezeda, růže, sléz pižmový, šeřík, tabák, tužebník jilmový, večernice, violka vonná, zimolez ovíjivý.

Květy pro barvu
Nejvýraznější barvu mají květy brutnáku, cínie (ostálky), čekanky, hadince, chrpy, janovce, máku, měsíčku, náprstníku, pomněnky, řimbaby, stračky, sedmikrásky, šalvěje, tulipánu, vratiče, zavinutky (monardy) a drobné "slaměnky". Přidáte-li jívové "kočičky" a poupata myrty, získá směs zajímavou texturu.

Aromatické listy
Aromatické listy jsou ve vonných směsích hned na druhém místě. Jejich vůně je často intenzivnější než vůně květů. Vyberte si prot takové, jejichž vůně budou spolu ladit. Listy sušte celé, usušené rozdrťte do směsi. Doporučují se tyto: aloisie, bazalka, cedronela, čechřice vonná, estragon, komonice, lesní jahodník, majoránka, meduňka, maří list, mařinka vonná, mateřídouška, máta, myrta, pačuli, pelyněk brotan, pupeny topolu balzámového, rozmarýna, růže vinná, svízel syřišťový, šalvěj, vavřín (bobkový list), vonné pelargónie, zavinutky.

Koření, slupky (kůra) z ovoce, kořeny a dřevěné odřezky
Všechny mají silné aroma, používejte je proto střídmě: přibližně 15 ml (1 polévkovou lžíci) na 1 litr květů a listů. Zvolené koření se obvykle přidává stejným dílem. Nejintenzivnější vůni získáte roztlučením koření v hmoždíři, muškátový oříšek nastrouhejte. Chcete-li usušit kůru citrusových plodů, před sušením opatrně sloupněte tenkou bílou vrstvu. Kůru vložte do prášku z kořene kosatce florentského, aby se její vůně ještě násobila. Usušenou kůru utlučte nebo nasekejte. Kořeny před sušením důkladně operte a očistěte. Po důkladném usušení je rovněž utlučte na prášek nebo nasekejte. Na výběr je z těchto rostlin: anýz, badyán, jalovčinky, kardamom, hřebíček, koriandr, koprová semínka, muškátový oříšek, nvé koření, semena tromínu, skořice, zázvor, suchá kůra citrusových plodů, kořen anděliky, omanu, puškvorce, kozlíku lékařského a vousatky, odřezky cedrového nebo santalového dřeva či úlomky z kasie a vanilkové lusky.

Fixáž
Fixáž je prášek, který zachovává bylinkám jejich vůni. Některý z fixativů má navíc i svou vlastní vůni, která dodá zvláštní ráz všem vůním. K nejoblíbenějším patří "kořen" kosatce florentského. Jeho jemná vůně nepotlačí celkovou vůni směsi. 15 ml oddenku vystačí pro 225 ml květů a listů. Styračová (též sturačová) pryskyřice má vanilkovou vůni, obvykle používáme 15 g na jeden až jeden a půl litru listů a květů. Semena jihoamerické rostliny Dipterys odorata (tonkové boby) mají rovněž výraznou vůni, podle návodu použijeme jedno nebo dvě roztlučená semena. Také některé vůně působí jako fixativ, např. vůně santalového dřeva, kořene puškvorce, kořínky violky vonné, čechřice vonné a kadidlové pryskyřice. Použijeme 15 g na 1 litr vonné směsi.

Silice
Mnoho z uvedených rostlin se používá jako silice, které jsou výborným prostředkem pro oživení starých směsí, které už ztrácejí vůni. Do každé směsi bychom však měli přidat pouze několik kapek, aby vůně silice nepřehlušila vůni směsi.

POSTUP
Vlhká vonná směs
Podle tradičních návodů se připravovala ze silně aromatických květů stolisté a damascénské růže. Lístky jsou částečně suché, když se dá květ rozlomit. Korunní lístky posypte mořskou solí bez jódu (napůl jemnou a napůl hrubou), v poměru 1 sklenice (225 ml) soli na 3 plné sklenice (700 ml) lístků. Lístky rovnejte do sklenice v centimetrových vrstvách a sklenice naplňte do dvou třetin. Naplněnou sklenici nechte v klidu na suchém, tmavém a vzdušném místě 10 dnů, dokud neustane kvašení. Jakmile začne kvasit, směs promíchejte a nechte dalších 10 dnů v klidu. Slepené korunní lístky nakrájejte na malé kousky, promíchejte s ostatními přísadami a vlože na šest týdnů do vzduchotěsné nádoby "fermentovat". Každý den jimi zamíchejte. Přidejte suché květy, pár kapek silice a zase utěsněte na 2 týdny ve vzduchotěsné nádobě. Hotovou směs dejte do ozdobné nádobky s víkem a kdykoliv si budete chtít provonět vzduch, víko sundejte. Vlhká vonná směs si uchová svou vůní několik let.

Suchá vonná směs
Zvolte si určitou vůni, např. vůni lesa nebo citrusového ovoce a vyberte si vhodné suché květy a listy. S citem je zkombinujte, přidejte promíchaný fixativ s kořením, rukou promíchejte. Dejte do vzuchotěsné nádoby a odložte na teplé, suché a tmavé místo na šest týdnů, aby směs "zrála". Hotovou směs rozdělte do uzavíratelných krabiček nebo nádobek s víčkem, případně do ozdobných sklenic, aby vynikly barevné odstíny jednotlivých bylinek.