E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Máta peprná

MÁTA PEPRNÁ - MENTHA PIPERITA L.

1) Čeleď hluchavkovitých - LAMIACEAE.
2) Máta peprná je trvalka s dřevnatým oddenkem a vysokými čtyřhrannými, lysými až ochlupenými lodyhami, dorůstajícími výšky až 3/4 metru. Všechny listy jsou dlouze řapíkaté, kopinaté, zubovité, lodyhy nahoře větvené. Lichopřesleny květů ve vrcholovém, hustém, podlouhlém lichoklasu, koruny květů starorůžové až nafialovělé barvy. Plodem jsou vejčité tvrdky. Celá rostlina voní mentolem.
3) V přírodě se vyskytuje spíše výjimečně, obvykle poblíž míst, kde bývala dříve pěstována.
4) Předmětem sběru je především list - FOLIUM MENTHAE PIPERITAE, popř. kvetoucí nať - HERBA MENTHAE PIPERITAE sbíraná zpravidla na počátku květu v VI - VIII, nejlépe kolem 10.hodiny dopoledne.
5) Hlavní účinnou látkou je mentolová silice, dále menton, sabinen, mentofuran, piperiton, třísloviny, hořčinya flavonové glykosidy.
6) Působí jako antiseptikum, karminativum, stomachikum, hypotonikum, stimulans CNS, antirevmatikum, spasmolytikum a dermatologikum. Používá se na překrytí nepříznivých podnětů, při psychické labilitě, katarech HCD, nemocech nervů, plic, bronchů a žlučníku.
7) Nálev, balzám, inhalace (max. 10 minut), koupele rukou a nohou, tinktura, koncentrovaná silice (raději předem ředit destilovanou vodou).
8) Naprosto nevhodná pro dlouhodobé používání, zvláště vyšších dávek. Při předávkování se mohou objevit toxické projevy provázené vznikem pocitu ošklivosti, celkovou ochablostí a křečemi. Možný je rovněž vznik alergie na mentol, která může mít i velmi bouřlivý průběh.