E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Pampeliška lékařská

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ - TARAXACUM OFFICINALE Web. et Wigg.

1) Čeleď čekankovitých - CICHORIACEAE.
2) Pampeliška je trvalka s vřetenovitým kořenem. Má bezlistou lodyhu - stvol, zakončený jediným složeným úborem zlatožlutých květů. Kracovité listy vytváří přízemní růžici. Kořen, stovl i listy roní typickou mléčnou tekutinu. Plodem je ochmýřená nažka, soubor nažek tvoří při dozrání typické kulovité útvary. Rostlina kvete od IV do VII, někteří jedinci kvetou však i později.
3) Pampeliška je hojná, velmi rozšířená plevelná rostlina na lukách, mezích, v parcích a prakticky na všech volných plochách.
4) Předmětem sběru je především kořen - RADIX TARAXACI sbíraný brzy na jaře v III a na podzim v X a XI. Často používanou drogou je také kořen s natí - RADIX TARAXACI CUM HERBA sbíraný odpoledne po 14. hodině těsně před rozkvětem rostliny nebo jen list - FOLIUM TARAXACI sbíraný po rozkvětu rostliny mezi polednem a 14. hodinou.
5) V kořenu nacházíme hořčinu lactopicrin, dále taraxacin a taraxacerin, triterpeny taraxasterol a taraxerol, organické kyseliny, steroly, třísloviny, aminokyseliny, inosit, kaučuk, silice, minerální látky, ze kterých nás nejvíce zajímá především měď. Nechybí ani vysoký obsah polysacharidu inulinu. Listy obsahují podobné látky, za zmínku stojí ještě kyselina křemičitá a vitamín C.
6) Působí jako stomachikum, metabolikum, diuretikum, hepatikum, choleretikum, spasmolytikum, antidiabetikum, mírné tonikum, dermatologikum, antirevmatikum a antihemorrdatium. Používá se při chorobách ledvin a močových cest, zánětu močových cest, žaludečních vředech, vodnatelnosti, srdečním kolapsu a infarktu, únavě, leukémii, dvanáctníkových vředech, dně a potížích se slezinou a slinivkou. Vyhání a částečně rozpouští močové a ledvinové kaménky a vstřebává mozkové edémy (otoky).
7) Odvar vařený 1 minutu, šťáva.
8) Droga není toxická a kromě pocitu ošklivosti nemá žádné kontraindikace. Pampeliškové hořčiny však přecházejí do mateřského mléka. Je ideální a oblíbenou součástí bylinných směsí, kombinuje se zejména s březovým listem, čekankou, přesličkou, kořenem petržele a celeru, měsíčkem a listem šalvěje.