E-mail: veronika_foglova@ladymail.cz
 
 
 

Růže šípková

RŮŽE ŠÍPKOVÁ - ROSA CANINA L.

1) Čeleď růžovitých - ROSACEAE.
2) Růže šípková je planý, bohatě větvený keř výšky až 2,5 metru. Má každoročně se obnovující prutové výhonky, lichozpeřené, palistnaté listy složené z vejčitých, ostře pilovitých lístků. Vždy dva palisty vespod listu jsou celou délkou přirostlé k řapíku. Květy jsou bledě růžové, s pěti opadavými korunními plátky. Plodem jsou šípky obsahující množství světle hnědých nažek. Kvete na přelomu VI a VII.
3) Šípek je druh u nás hojně rozšířený na stráních, mezích, v křovinách, na okraji lesů, od nížiny až po okraj horského pásma, ale ojediněle se s ním můžeme setkat i v horách.
4) Drogou jsou nepravé plody - šípky - FRUCTUS CYNOSBATI sbírané v době dokonalé zralosti, na přelomu IX a X. V minulosti bylo navrženo několik metod sušení. Nejvíce se osvědčilo rychlé sušení při vyšších teplotách v rozmezí od 60 do 80°C. V každém případě je ztráta vitamínu C značná.
5) Důležitou obsahovou látkou je vitamín C, jehož obsah kolísá mezi 300 mg% u přezrálých a 700 mg% u plně zralých plodů. Dále zde nacházíme beta karoten, vitamíny skupiny B, třísloviny, kyseliny citronovou a jablečnou, cukry, slizy a přibližně 4% minerálních látek, z nichž polovinu tvoří draslík a vápník. Obsaženy jsou též flavonoidy, pektin a stopy silice.
6) Používá se jako roborans, diuretikum (urogenitální trakt), žaludeční spasmolytikum, při ledvinovém písku a kaméncích a močových kaméncích.
7) Celé šípky povaříme několik minut ve vodě, v poměru od 1:4 do 1:6 a ponecháme několik hodin vyluhovat. První výluh by byl slabý, proto vřelým slabým šípkovým čajem spaříme vřes, mateřídoušku nebo lipový květ. Výbornou kvalitu mají druhý a třetí odvar, čtvrtý můžeme opět posílit či nastavit některou z uvedených drog.
Drcené šípky vaříme asi 10 minut a vyluhujeme do vychladnutí na pitnou teplotu. V tomto případě filtrujeme čaj přes husté pláténko, abychom zabránili průniku nepříjemných chloupků do nápoje. Dávkování čaje nebývá předepsáno.
8) Čaj je vhodný i pro dlouhodobé podávání, předpokládané nežádoucí účinky se neprokázaly. Do směsí užíváme šípky vždy drcené.